Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής (Πούντα)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Στη Χόχλα, στον κάμπο του Φαναρίου, κοντά στο Καναλλάκι Πρεβέζης, είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος, που διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Γερομερίου, Μαργαριτίου και Πάργας.

Δὲν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίσθηκε η Ιερά Μονή Πούντας ούτε πού οφείλει το όνομά της.

Υπήρξε πλούσια Μονή και μέχρι τὸ 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην Ιερά Μονή, μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή και εκεί υπάρχει και ο τάφος της (στο δεξιό κλίτος του καθολικού).
Δίπλα στον Τάφο βρίσκεται και η μεγάλη ωοειδής πέτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχομένη κατά τὴν στιγμή του αποκεφαλισμού της και ὅπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στοὺς διαφόρους προσκυνητές.

Πανηγυρίζει κατὰ τὴν 26η Ἰουλίου συγκεντρώνοντας πολλούς προσκηνυτές από όλη τὴν Ελλάδα.
Σύμφωνα με Ηπειρώτικη παράδοση η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε στην περιοχή που υπάρχει σήμερα η ομώνυμος Μονή Μπούντας.
Εκεί υπάρχει και ο τάφος της ,ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δέχτηκε το ακέφαλο σώμα της.
Η παράδοση αυτή ενισχύεται και από τους εξής λόγους:
Α.Από την πληροφορία του Νικοδήμου του Αγιορείτη ,ο οποίος αναφέρει ότι η Αγία Παρασκευή “πολλούς Έλληνες επέστρεψε εις την θεογνωσίαν ” .
Β.Από την παράλειψη αυτής από το Ρωμαικό Μαρτυρολόγιο.
Γ.Από το ότι πολλά χωριά που βρίσκονται κοντά στο μέρος του Μαρτυρίου της π.χ.Βαλανιδούσα, Βαλανιδοράχη,,Κεράσοβο,Αγία Κυριακή (Πόποβο) Τσαγγάριο ,Καραμάχη κ.α. γιορτάζουν και πανηγυρίζουν την 26η Ιουλίου ,ημέρα της μνήμης της.
Επί του τάφου της Αγίας έχει ανεγερθεί τρισυπόστατος ναός ,στον οποίο κατά την παράδοση έχει τοποθετηθεί και η “αποκοπείσα κεφαλή της” .(Τμήμα της Αγίας Κάρας της βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Πετράκη Αθηνών.)
Σήμερα αρκετοί προσκυνητές προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον τάφο της Αγίας και να ζητήσουν την βοήθειά της.

Ενδεικτικά αναφέρομε στην συνέχεια δύο θαύματα ,που αναφέρει ο Θεσπρωτός συγγραφέας και λογοτέχνης Σπ.Μουσελίμης:
“Κόσμος κουτσοί ,τυφλοί έρχονται εδώ στον τάφο της στην γιορτή της και φεύγουν γεροί.Δεν είναι πολύς ο καιρός (1952) που ήρθε μιά κοπέλα τρελή και την άλλη μέρα έφυγε φρόνιμη και καλή.Από τον τάφο της έβγαινε νερό που γιάτρευε τους αρρώστους.Επειδή όμως κάποτε ήρθε ένας Τούρκος και έλουσε το ψωριασμένο ζαγάρι του,χάθηκε ,αν και το σκυλί γέρεψε”
(Ηπειρ.Εστία ,10 (1961),σελ.38)

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών στον Αλβανικό πόλεμο το 1940 η Αγία εμφανίστηκε σε πολλούς στρατιώτες ,που τους έσωσε με θαυμαστό τρόπο.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail